Intervija ar megango.lv vadītāju Ilzi Ķelpi

Intervija ar megango.lv vadītāju Ilzi Ķelpi

 

Pandēmija palīdz uzplaukt biznesam

 

Jebkura krīze rada ne tikai izaicinājumus, bet arī iespējas, kuras uzņēmējiem ir jāmāk izmantot, domā Ilze Ķelpe, Megango.lv vadītāja.

Lai bizness veiksmīgi spētu augt un attīstīties, primāri jābūt nospraustiem skaidriem nākotnes mērķiem, lai zinātu, kurā virzienā vispār doties, teic I.Ķelpe. Uzņēmuma attīstība kopumā ir ļoti komplekss pasākums, tāpēc simtprocentīgi paredzēt visu, kas notiks procesā, praktiski nav iespējams, neslēpj Megango.lv vadītāja. Šī iemesla dēļ vieta jāatstāj arī improvizācijai - uzņēmējiem ir jābūt gataviem pielāgoties ārējiem apstākļiem un izmantot krīžu sniegtās iespējas, tajā pašā laikā, saglabājot arī savu redzējumu un vīziju, domā I.Ķelpe.

Darbojas ģimenes uzņēmumā

Bērnībā sapņoju kļūt par bērnudārza audzinātāju, jo arī mana mamma kādu laiku strādāja bērnudārzā, stāsta I.Ķelpe. “Kamēr mēs ar brāļiem bijām mazi, mamma vēlējās būt mums pēc iespējas tuvāk, tāpēc viņa bija pieņēmusi lēmumu strādāt bērnudārzā, kuru mēs apmeklējām. Arī man kā bērnam likās - būt par audzinātāju ir ļoti forši, tāpēc kādu laiku tā bija mana sapņu profesija. Tagad, atskatoties atpakaļ, jāatzīst, ka šī iecere kaut kādā mērā sasaucas arī ar manu šī brīža ikdienu, jo arī audzinātāja savā ziņā ir vadītāja - tev ir vesels pulciņš bērnu, ar kuriem jādarbojas. Līdzigi arī uzņēmējdarbībā - tev ir savi darbinieki, sadarbības partneri, klienti, un ar visām šīm iesaistītajām pusēm vadītājam jātiek galā tādā veidā, lai visi galu galā ir apmierināti,” teic I.Ķelpe, kura savu pirmo naudu nopelnīja, strādājot ģimenes uzņēmumā.

“Mums bija sava ceļojumu aģentūra un jau pusaudža gados vecāki man uzticēja pirmos mazos darbiņus, uzņēmumā darbojoties kā ceļojumu konsultants - strādāju ar klientiem, rezervēju ceļojumus, atbildēju uz telefona zvaniem un darīju daudzas citas lietas. Darbu veiksmīgi apvienoju arī ar studijām un tas bija ļoti ērti - mācījos un paralēli veidoju savu karjeru, kā rezultātā pēdējos pāris gadus jau biju uzņēmuma vadītāja. Ja godīgi, varētu teikt, ka es šajā ģimenes biznesā nedaudz aizsēdējos - līdz pat pandēmijas laikam, kas uzņēmumam diemžēl pielika punktu. Tajā laikā arī sapratu, ka tūrisms nav tā nozare, ar kuru vēlos saistīt visu savu dzīvi, tāpēc sāku raudzīties citos virzienos,” atzīst I.Ķelpe.

Hobijs pārtop biznesā

Jau laikā, kad darbojos tūrisma aģentūrā, biju sākusi savu biznesu - kopā ar vīru izveidojām interneta veikalu, kur tirgojām dažādas sporta preces, uztura bagātinātājus un citus produktus veselīga dzīvesveida piekritējiem, stāsta I.Ķelpe. “Visu dzīvi esmu bijusi sportiska un aktīva, gluži tāpat kā mani vecāki, kas mīlestību pret sportu mums, bērniem, ielika jau bērnībā. Kopā nodarbojāmies ar orientēšanos, skrējām, kāpām kalnos un darījām citas lietas, tāpēc aktīvs dzīvesveids man nekad nav bijis svešs. Bieži vien, kad devos ceļojumos, skatījos un pētīju - kā cilvēki atpūšās un ko viņi dara. Neviļus pamanīju, ka ārzemēs nereti pieejams citādāks sporta inventārs - tāds, kāds nav Latvijā. Šī iemesla dēļ radās ideja par savu interneta veikalu, kas sākotnēji pat nebija plānots kā nopietns bizness, bet gan hobijs. Vācijā kādā izstādē pamanījām pašmasāžas ruļļus, sākām sadarbību un tā pamazām interneta veikals, paralēli ikdienai, sāka attīstīties. Jā, mēs centāmies visu darīt pēc labākās sirdsapziņas, taču tas joprojām bija hobijs,” norāda I.Ķelpe, uzsverot, ka brīdī, kad pandēmijas ietekmē bankrotēja ģimenes tūrisma bizness, tika pieņemts lēmums attīstīt interneta veikalu citā līmenī.

“Lietas vienkārši sāka kustēties un mēs sapratām, ka ir jādara! Pēdējais pagrieziena punkts šajā gadījumā bija pandēmija. Fiziskie veikali un sporta zāles bija ciet, tāpēc pieprasījums pēc sporta precēm būtiski pieauga. Mums bija viss, kas nepieciešams vingrošanai mājās - sākot ar vingrošanas paklājiņiem beidzot ar hantelēm. Cilvēki bija gatavi gaidīt vairākus mēnešus, lai saņemtu savas preces, jo citu iespēju vienkārši nebija - tādi bija apstākļi. Tajā pašā laikā tūrisma nozarē visi rādītāji gāja uz leju. Šajā gadījumā pilnīgi noteikti var teikt - pandēmija iznīcināja mūsu vienu biznesu, bet atvēra durvis otram. Es novērtēju, ka man bija šī iespēja - saprast, ka nekas tāpat vien nebeidzas, viss turpinās - tikai citā veidā,” atzīmē I.Ķelpe.

Īstajā laikā un vietā

Par galveno biznesa veiksmes atslēgu I.Ķelpe uzskata prasmi nospraust mērķus. “Lai uzņēmums spētu augt un attīstīties, primāri jābūt nospraustiem skaidrai vīzijai, lai zinātu, kurā virzienā vispār doties, teic I.Ķelpe. “Ja nav redzējuma, ja tu redzi tikai šodienu, tad nav arī izaugsmes. Bet, ja nav izaugsmes - nav arī rezultāta. Uzņēmējam ir jāzina, kur un kāpēc viņš vēlas nokļūt, jo sasniegt mērķi var tikai tad, ja tu apzinies, kas ir tavs mērķis,” norāda Megango vadītāja, neslēpjot, ka lielu lomu biznesa veiksmes stāstā spēlē arī spēja būt īstajā laikā un vietā.

“Piemēram, mūsu gadījumā pandēmija un ieviestie ierobežojumi ļoti pozitīvi ietekmēja mūsu uzņēmuma attīstību. Ja šādu apstākļu nebūtu, visticamāk, mūsu bizness nebūtu piedzīvojis tik strauju izaugsmi. Mēs trāpījām ritenī un tas palīdzēja attīstīties e-komercijai, taču tajā pašā laikā - mēs nebijām gatavi tam kritumam, ko piedzīvojām pēc pandēmijas beigām. Jāsaka, ka uzņēmuma attīstība kopumā ir ļoti komplekss pasākums, tāpēc nekad nav iespējams paredzēt pilnīgi visu, kas notiks. Reizēm mums ir vienkārši jāpielāgojas apstākļiem un jābūt elastīgiem - arī tā ir prasme, kas lieti noder jebkurā biznesa jomā,” spriež I.Ķelpe

Jūt cilvēkus

Mūsu līdzšinējā sadarbība ar Ilzi un Megango.lv ir bijusi ļoti veiksmīga - pozitīva, enerģiska un nepieciešamības gadījumā arī ātra, atzīst Elīna Mennika, Orthomol pārtsāvniecības Latvijā klientu attiecību direktore. “Šīs pašas īpašības varētu piedēvēt arī Ilzei. Viņa ir pozitīva, enerģiska, komunikabla, pretimnākoša un vienmēr ir gatava meklēt risinājumus. Esmu novērojusi, ka Ilze ļoti labi jūt cilvēkus, tāpēc viņa lieliski māk atrast kopīgu valodu ar jebkuru cilvēku. To citi vadītāji noteikti varētu no viņas mācīties, tāpat kā Ilzes uzņēmību un spēju izprast. Man šķiet, ka, lai sasniegtu mērķi, Ilze ir gatava iziet cauri ugunij un ūdenim. Ja viņai ir kāda jauna ideja, kurai viņa tic - viņa ies un darīs visu iespējamo, lai to realizētu. To es novērtēju ļoti augstu, jo, manuprāt, spēja nepadoties mūsdienās biznesā ir ļoti noderīga īpašība,” spriež E.Mennika.

 

Ilze ir atsaucīga, rūpīga un uz klientu orientēta uzņēmēja, atzīmē Elīna Vanaga, Wellness Studio vadītāja. “Mūsu līdzšinējo sadarbību vērtēju kā ļoti veiksmīgu, inovatīvu un pozitīvu. Jāteic, ka Ilze ir viens no tiem cilvēkiem, kuram klients vienmēr būs pirmajā vietā. Viņa ir pieejama un gatava uzklausīt jebkurā laikā. Viņa ir arī ļoti pretimnākoša un saprotoša. Citi vadītāji no Ilzes varētu mācīties neatlaidību un izturību, jo viņa ir ieguldījusi daudz laika un darba, lai izveidotu savu uzņēmumu tādu, kāds tas ir šobrīd. Ilze ir pacietīga un vienmēr fokusā uz savu mērķi,” teic E. Vanaga.

 

Ilzes loma manā dzīvē ir ārkārtīgi nozīmīga, jo viņa ir no tiem retajiem cilvēkiem, kas prot sniegt ne vien emocionālu, bet arī reālu atbalstu, stāsta Olita Jakovele, Latvijas Leļļu teātra producente. “Ilze vienmēr ir bijusi ļoti atbalstoša gan kā darba devējs, gan kā draugs. Un vēl viņa ir ļoti laba mamma. Savulaik, kad bērni bija mazāki, ļoti daudz laika pavadījām kopā braucām ceļojumos un ciemojā mies viena pie otras. Tagad ar prieku skatāmies uz saviem lielajiem bērniem, un jāsaka – mums ir, ar ko lepoties! Kā Ilzes spēcīgākās īpašības es minētu godīgumu, tiešumu un atbalstu. Ilze nekad neliekuļo un neaprunā – ja kaut kas ir sakāms, tad saka acīs. Un pasaka tik trāpīgi, ka nekad nav bijusi vēlme apvainoties. Es viņu apbrīnoju par spēju būt maksimāli godīgai pret citiem un pašai pret sevi. Un vēl mani ļoti fascinē Ilzes pasaules redzējums – viss ir mainīgs, šodien es domāju un jūtu tā, bet paiet laiks un es jūtos citādi. Un tā drīkst būt. Ilzei nav stagnējošu principu, kas bieži cilvēkiem neļauj attīstīties un iet tālāk. Viņa vienmēr ir atvērta jaunām lietām,” teic O. Jakovele.

Visa pamatā - komanda

Pati I.Ķelpe par noderīgāko īpašību vadītājas amatā savukārt uzskata neatlaidību. “Mēs esam piedzīvojuši dažādus laikus un gājuši cauri daudzām grūtībām, taču nekad neesam tā pa īstam padevušies. Uzskatu, ka tieši šī neatlaidība mums ir palīdzējusi no maza uzņēmuma izaugt par to, kas mēs esam šobrīd. Protams, izaicinājumu ikdienā netrūkst, taču, ja cilvēks dara to, kas viņam patīk - viss notiks! Un man tiešām patīk tas, ko es daru, tāpēc es uz darbu eju ar prieku. Es ar lepnumu runāju par mūsu produktiem un uzņēmumu, un tas, manuprāt, arī ir mūsu veiksmes stāsts,” spriež Megango.lv vadītāja, nenoliedzot, ka liela loma uzņēmuma attīstībā ir arī līdzcilvēkiem.

“Komanda ir visa pamatu pamatā, jo viens nav darītājs. Protams, ir lietas, kuras var izdarīt un sasniegt arī viens, taču, lai gūtu panākumus ilgtermiņā, laba komanda ir viens no pamatnosacījumiem. Kad ir komanda un cilvēki, kas ir ar tevi uz viena viļņa, uzņēmums darbojas ar citu jaudu! Katram darbiniekam ir savas stiprās puses un talanti, kas lieliski papildina viens otru, ļaujot uzņēmumam darboties kā vienotam mehānismam un sasniegt labākos rezultātus. Komanda ir svarīgs faktors, un es esmu priecīga, ka kopā mēs spējam īstenot pat ambiciozākās idejas un mērķus, virzoties uz priekšu,” teic I.Ķelpe.

 

 

Teksts: Armanda Vilciņa

Foto:

Ritvars Skuja/Dienas Bizness

Agnese Ventiniece /@agnese.dara

 

Share this post